Allt du behöver veta inför poolköpet

Av Ulrika Lindgren

Egen pool i sommar

Det som var lyx för bara tjugo år sedan blir allt vanligare idag— att inreda sin trädgård med en egen pool! Utvecklingen har nämligen gått rasande fort och nya poolmodeller, lägre priser och smarta uppvärmningsmöjligheter gör att allt fler väljer pool hemma. Poolstore.se >>

Varför tycker du man ska investera i ett egen pool, Daniel Regner på Pool Store?

— En pool ger ett mervärde på flera olika sätt. Framför allt kan hela familjen njuta mer och oftare av badsäsongen. En vanlig vardag kan barnen ta ett bad efter skolan och föräldrarna kan svalka sig när de kommer hem från jobbet. Det är inte alla som orkar åka iväg till en badplats efter jobbet, men om badplatsen finns i trädgården så kan man njuta av bad oftare.

Hur mycket kostar det att köpa pool?
— Det finns pooler i många prisklasser, från enkla plaskpooler för några tusenlappar, som håller några år medan barnen är små, till riktigt bra, gjutna betongpooler som med markarbete och installation kostar allt mellan 200 000 och 500 000 kr. Om man vill ha en pool med kvalitet, som håller bra och har bra utrustning, får man nog räkna med att betala från 50 000 kr och uppåt. Det är ofta svårt att generellt säga ett exakt pris för en hel poolinstallation, det beror så mycket på vad kunden vill ha. Ett poolpaket har ett fast pris, men ofta vill kunden ha speciella tillval, som kanske en poolvärmepump istället för den elvärmare som ingår eller en speciell liner (poolduk). Sedan tillkommer själva entreprenaden, alltså arbetet för att gräva för poolen och installera den, och det priset varierar med läget och själva tomten.

Var börjar jag om jag har bestämt mig för en pool hemma?
— Tänk ut var du vill ha den. Ofta finns det en plats i trädgården som känns naturlig för poolen — gärna en solig plats som inte har så många träd runt sig, för träd och buskar skräpar ned i vattnet. Därefter är det dags att skaffa sig en överblick över marknaden, kanske besöka olika hemsidor och beställa hem broschyrer. Det vanligaste standardmåttet på en pool är 4 x 8 meter, och standardmått är förstås bra om man vill göra det enkelt för sig och komma ned i pris. Jag vill dock rekommendera att inte stirra sig blind på standardmått utan istället tänka utanför boxen. Fråga er själva hur just ni vill ha er pool. Vill vi motionssimma? Vlll vi ha en pool för barnen att plaska och leka i? Idag finns tekniker och möjligheter för att skräddarsy poolen till ett inte alltför dyrt pris.

Några nya funktioner och möjligheter som du vill tipsa om?
— Det har kommit många automatiska rengöringsanläggningar under de senaste åren, som själva håller koll på vattenkvalitet, klorhalt och ph-värde. Dock krävs det ett visst teknikintresse om man vill ha en sådan, för det är en del pyssel med att förstå sig på en sådan anläggning. De är inga självspelande pianon.

Något som blir allt mer populärt är att komplettera den traditionella reningen med klor med en UV-lampa för pool. Den kopplas in på poolens cirkulationssystem och dödar bakterier och mikroorganismer med UV-ljus. Med en UV-lampa kan du minska klorhalten i vattnet med upp till 70 procent, bra för både plånboken, miljön och för den som är känslig mot klor!

När det gäller reningsverk så finns idag poolpumpar där man kan ställa in hastigheten på motorn. Tidigare har poolpumparna gått med en och samma hastighet. Med de nya, reglerbara pumparna kan man ställa in pumpens varvtal efter hur poolen används. Under lågsäsong går pumpen sparsamt och när poolen används mycket går pumpen snabbare. På det viset kan du spara mycket el. Som ett exempel har vi på Poolstore idag en ny pump som drar 370 watt istället för standardpumpen som drar 650 watt. Ändå har de exakt lika bra pumpkapacitet. Kör man med en effektivare pump spar man runt 1000 kronor per säsong.

Det har också kommit nya filtermaterial på marknaden som ger en mycket mer effektiv rening. Idag har de flesta poolägare sand i sina filter och den sanden behöver bytas var femte år. Det nya filtermaterialet är istället tillverkat i aktivt filterglas, tillverkat av återvunna glasflaskor. Filterglaset drar år sig smutsen med en mycket mer effektiv rening som resultat.

Sist men inte minst: Välj ett bra uppvärmningssätt. En poolvärmepump, som är en luftvärmepump och tar värme ur uteluften, är ett överlägset alternativ och kostar från 10 000 kr. Ett solvärmesystem ger billig och helt förnybar värme, men är inte lika säkert. De ger värme när det är soligt, förstås, men för den som vill ha en lång poolsäsong kan det behövas kompletterande värme. Ett tredje alternativ är att koppla poolvärmesystemet till husets eget värmesystem, som fjärrvärmesystemet eller bergvärmepumpen.

Ytterligare tips och idéer inför poolinstallationen?
— Välj en välisolerad och stark poolstomme som är byggd i åldersbeständiga material. Vissa saker är också bra att känna till när du väljer poolens mått. Om du väljer en pool som är bredare än fyra meter kan det till exempel bli krångligt att hitta ett bra poolskydd, eftersom de flesta poolskydden följer standardbredden. Ett annat råd är att välja en pooltrappa som är inbyggd i poolen, alltså inte en romersk trappa som sticker ut från poolmåtten, av samma anledning. Det är ju praktiskt om trappan också kan omfattas av poolskyddet så man slipper en extra lösning till just delen med den romerska trappan.

Jag vill även slå ett slag för pooltak. Det är ett mycket bra skydd för poolen och förlänger också säsongen eftersom det hjälper till att hålla värmen, både i poolen och i luften kring poolen. Ett pooltak ger möjlighet att bada i en varm och skyddad miljö även dagar då det är kyligt och blåsigt ute.

Ett bra tips för alla som vill köpa pool är att gå in på sajten poolforum.se. Där finns massor av information inför poolköpet och också en chatt och ett frågeforum som avhandlar det mesta som rör pool, spa och bad och där kunder och annat kunnigt folk diskuterar pooler, olika pool— och spatekniker och olika poolföretag.

Berätta om de senaste poolnyheterna!
— Motion och friskvård i kombination med pool har kommit allt mer de senaste åren. Många frågar efter swimspa, som är en sorts blandning mellan spabad och pool. Ett swimspa är större än ett spabad men ofta mindre än en pool, isolerat så du kan använda det året runt och utrustat med motströmsaggregat så du kan simma i den. Vårt eget koncept på området heter Aqua Fitness, ett sim- och vattenträningskoncept med skonsamma och effektiva träningsredskap som är speciellt utvecklade för friskvård, fitness- och simträning. Konceptet rymmer två olika typer av kompletta träningsmaskiner: Swimspa finns i flera olika modeller och med två olika typer av simmaskiner/motströmsaggregat (Jetswim eller Fastlane). Det består av en träningsdel och en spabadsdel. Original Endless Pool är ett komplett renodlat poolpaket med en kraftig simmaskin/motströmsaggregat (Fastlane). Det används av elitmotionärer, triathleter, gym, friskvårdsanläggningar och andra. Till dessa effektfulla träningsmaskiner finns olika tillval av utrustning. Det handlar om simspeglar, löpband, motionscyklar, roddmaskin, undervattenskameror för simteknikanalys med mera. Många elitsimmare använder konceptet för sin träning.

Vi visa vårar Aqua Fitness-produkter på plats i vår butik i Täby. Kunderna kan boka tid för att testa att provsimma i ett swimspa ”Swimcross Exercise system X500” eller i vår utomhuspool som vi kompletterat i efterhand med en Fastlane. Du kan även testa den ännu mer kraftfulla Original Endless Pool High Performance i vår andra demopool i butiken.

Så värmer du upp poolen:

Poolvärmepump. De senaste åren har poolvärmepumpar har exploderat i popularitet och dominerar nu marknaden. Den betalar igen sig snabbt, är liten och behändig att placera och ger en mycket prisvärd uppvärmning — värmepumpen ger upp till sju gånger energin tillbaka. Poolvärmepumpar är luft-vattenvärmepumpar, som tar värme ur luften och avger den till vattnet i poolen. De dyrare värmepumparna är utrustade med en speciell sorts värmeväxlare i titan, som tål just klorerat och/eller salt vatten.

Elvärmare är en relativt enkel uppvärmningsanordning som ansluts till befintligt elnät och ger full effekt dygnet runt. Vattnet från swimmingpoolens cirkulation strömmar genom elvärmaren och värms upp av elvärmarens elpatron. Dock — vill du ha en lång badsäsong med riktigt skönt varmt vatten är det mer lönsamt att investera i mer energieffektivt uppvärmningssystem, som till exempel poolvärmepump eller solfångare. Annars riskerar elräkningen att bli hög.

Koppla upp dig mot husets värmesystem. Kontrollera med din leverantör om det är lönsamt att koppla upp din pool mot husets värmesystem. Om du har ett vattenburet system med befintlig värmepump eller fjärrvärme i ditt hus fungerar det utmärkt att med hjälp av en hetvattenvärmeväxlare koppla upp poolen till systemet. Och fjärrvärme är vanligtvis billigt på sommaren!

Solvärme Det enklaste sättet att utnyttja solens värme är förstås att placera poolen på ett soligt ställe på tomten. Om du vill använda sol för en mer permanent uppvärmning installerar du en solvärmeanläggning, med solpaneler som avger värme till vattnet.

Solpanelerna ska placeras i söderläge, gärna med en lutning på 30-40 grader. För en ”vanlig” pool på 4×8 meter krävs fem solpaneler eller 19 kvadratmeter, vilket ger en installationskostnad på cirka 25 000 kr. Då får du en anläggning som sköter sig praktiskt taget själv, med lång livslängd och med en helt gratis energikälla. Den som vill ha en mycket varm pool behöver dock toppa med en elvärmare, eftersom solen inte alltid räcker till för hela badsäsongen. Antingen får man ge sig till tåls i några dagar vid skuggiga perioder, eller låta elen ta vid.

Liten ordlista inför poolköpet:

Markpool. Markpooler kallas de nedgrävd poolerna, och de finns av flera olika sorter och material.

Linerpoolen är den vanligaste poolen idag. Den har en stomme av trä, rostfritt stål, plåt eller plast och i den placeras en vattentät duk, en liner. Om linern blir skadad lagas den ungefär som en cykelslang med en enkel reparationssats och kan bytas ut helt vid behov. Linerpoolerna säljs ofta i paket där allt som behövs ingår. Den händige kan bygga en markpool själv men många väljer att anlita en fackman för byggnationen eller åtminstone vissa delar av bygget.

Glasfiberpoolen som är gjuten i ett enda stycke som sedan grävs ned, som ett jättestort badkar ungefär, är också populär. Det är dock viktigt att välja rätt leverantör som säljer glasfiberpool av god kvalitet, eftersom det på marknaden förekommer billighetsvarianter som inte tål det svenska klimatet.

Termopoolen och andra cellplastpooler har blivit allt mer populära under de senaste åren. De är gjutna, isolerade betongpooler som byggs upp av gjutformar av cellplast. Konstruktionen gör att poolen blir mycket bra isolerad och kan byggas i den form man önskar.

Ovanmarkspoolen En pool ovan mark är ett litet enklare och billigare alternativ, både att bygga och sköta. Ovanjordspooler monteras fristående på marken men de kan även byggas in i en altan för en mer elegant lösning. Ovanjordspooler består oftast av en stomme av plåt, i vissa fall trä, de är runda eller ovala i formen och har ett väggdjup på cirka 1,2-1,3 meter.

Plaskpooler och enklare ovanmarkspooler Det finns gott om prisvärda bad på marknaden för dig som letar efter en enklare badvariant som du vill använda i några år och sedan kassera. Enklare pooler finns  i många prislägen – från några tusenlappar till cirka 15 000 kr beroende på storlek och kvalitet. Oftast ingår ett enkelt reningsverk med pump och patronfilter. En del säljs utan reningsverk, men det rekommenderas inte på grund av att det då är svårt att sköta vattnet.

Säkra poolen

En pool är trädgårdens pärla. Men den ska också vara säker för både barn och djur. Allt om Villor & Hus tipsar om lagar och regler.

Säkerhet kring poolen är viktigt. Både barn och husdjur utforskar sin närmiljö och kan av misstag ramla i en bassäng om det saknas skyddsanordningar. Poolen ska vara så utformad att det är omöjligt för någon att ramla i när poolen inte är i bruk. Ett staket som omgärdar poolen och/eller ett poolskydd som håller att gå på räcker fint. Tänk på att även om du väljer en billig, flyttbar pool så bör konstruktionen vara säker. 

Här följer några korta fakta om poolsäkerhet:

– Boverkets byggregler ställer krav på att bassänger och liknande på tomtmark ska utformas med ett tillfredsställande skydd mot barnolycksfall. Det är alltid fastighetsägarens ansvar att se till att ett sådant skydd finns.

– En plaskdamm eller motsvarande där vattennivån är mindre än två decimeter inte behöver ha något särskilt skydd. Vid övriga pooler ska det finnas en lämplig skyddsanordning. En lösning är ett staket som är minst 90 centimeter högt och

som barn inte kan klättra på eller krypa under. En grind i ett sådant staket bör ha säkerhetsbeslag eller liknande så att små barn inte kan öppna den. En annan lösning är att täcka poolen med en presenning eller ett skydds-

nät med högst 50 millimeter maskvidd. Observera att skyddet måste klara vikten av ett barn utan att ge vika. Det finns dock möjligheter att välja andra lösningar än i exemplen, men då måste man kunna visa att den alternativa lösningen håller samma säkerhetsnivå.

– Om du undrar om din pool uppfyller samhällets krav på säkerhet kan du få hjälp

av byggnadsnämnden med en bedömning.

VIKTIGT TIPS! 

Undvik stora träd precis i närheten av poolen. Deras rötter kan förstöras när man gräver för poolen och träden kan skadas allvarligt och kan i värsta fall trilla vid nästa storm. Stora rötter kan också ställa till med problem om de växer in emot poolstommen. Dessutom hör löv, frömjöl och barr inte hemma i en pool och städningen kan bli ohållbar.

Daniel Regner från Pool Store ger sina bästa tips inför poolköpet. (VD, Daniel Regner)

Miljöbilder – ev dragare: En pool blir en samlingsplats i trädgården och ett eget badparadis för familjen. Här är en miljö från Pool Store. poolstore.se (semestra hemma)

Thermopoolen från Pool Store klarar att byggas fristående vilket gör den enkel att jobba med. Bland annat är den perfekt för sluttande tomter. Den här är försedd med bekväm helgaveltrappa och inklädd med det underhållsfria tropiska träslaget Bangkirai. poolstore.se (2. Thermopool. Tropiskt underhÜllsfritt hÜrdtrÑ Bangkirai till )

Motionera mera Många frågar efter swimspa — en sorts blandning mellan spabad och pool, större än ett spabad men ofta mindre än en pool, isolerad så du kan använda den året runt, och utrustad med simmaskin/motströmsaggregat så du kan träningssimma i den. Den här varianten är en Original Endless Pool och ingår i Pool Stores koncept Aqua Fitness, ett sim- och vattenträningskoncept med skonsamma och effektiva träningsredskap som är speciellt utvecklade för friskvård, fitness- och simträning. Konceptet rymmer två olika typer av kompletta träningsmaskiner; Swimspa och Original Endless Pools samt simmaskinen/motströmsaggregatet Fastlane att montera i befintlig pool. poolstore.se (Original Endless Pool)

Swimspa Löpträning i swimspa från Pool Store. poolstore.se (Löpträning i vatten i ett swimspa)