Med en vision om att designa en hörlur som adderar stil till en outfit satte YNOIR kurs mot teknologimarknaden med ett fashion statement. Vi har träffat Patrik Slettman, mannen bakom de lyxiga hörlurarna med det karaktäristiska, guldpläterade Y:et.

Hur föddes YNOIR?

Patrik Slettman

För två år sedan såg vi att unga människor använde ”on ear”-hörlurar som ett fashionattribut och accessoar med märken som Marshall och Beats by Dre. Precis som modemärken länge har behövt en stark ståndpunkt så tror vi att jättar som Sony kommer få det svårare gentemot andra teknikmärken som redan har en tydlig positionering. T.ex. så står Marshall för rock, och Beats By Dre har en stark koppling till idrottsprofiler. Teknologi kommer mer och mer bli en förlängning och återspegling av vem man är.

Här såg vi att det saknade något för ”in ear”-hörlurar, speciellt vad gäller exklusivitet och elegans. Det är iofs inte är så konstigt då ytan på dessa hörlurar är otroligt begränsad. Därav kom idén att flytta ner fokus och utsmyckningen från själva luren ner till korset där sladdarna möts.

Vilka står bakom idén?

Jag har bollat med många vänner och byråer men de som verkligen har lyft idén är Visual ID, en byrå på Södermalm i Stockholm. Det var de som fick idén om Y-formen att bli elegant och konkret. Medan jag och Niklas på Visual ID satt och pratade under ett tidigt möte så satt han och skissade, när vi klara så vände han bara på iPad:en och frågade ”någonting sådant här?”. Då kände jag bara – ja!

Lanseringen skedde på modemässan Pitti Uomo i Florens, det var knappast ett sammanträffande?

Nej, haha. Vi kände tidigt att vi ville ta en position i fashion då produkt inte bara har väldigt bra ljud, utan också känns som en modeaccessoar. Vi fick chansen att vara med på Giro d’Stil genom en vän som driver evenemanget. Det är som är en blandning av modevisning och cykellopp och kallas för världens mest fashionable cykeltävling. Eventet aktiverar besökare och utställande modemärken på ett roligt sätt, och vi kände att det  passade oss perfekt.

Era hörlurar är unisexmodeller, var det självklart från början?

Ja, allt går mer mot att bli unisex. Speciellt med teknologi tror vi inte att tjejer och killar vill ha en typiskt ”tjejig” eller ”manlig” variant, utan hellre ngt som står för elegans och kvalité, man vill ha ngt snyggt. Det syns inom klockindustrin, accessoarer, och även i övriga delar av modebranschen som går mer åt det androgyna hållet på många sätt.

Berätta lite om materialvalen!

Vi vill undvika sladdtrassel så vi valde en nylonblandning som ger en bra kvalitet och känsla, samtidigt som de inte trasslas upp. För det signifikativa Y:et testade vi en många olika material, bland annat aluminium som är den vanligaste metallen i hörlurar, men känslan blev väldigt lätt och inte speciellt stark eller gedigen. Så efter några varv fram och tillbaka så föll valet på ett stycke mässing som vi sedan pläterar med 18 karats guld, innan de sätt samman för hand. Även där tog det tid att få det rätt, då vi först använde för lite guld så att intrycket blev flammigt. Nu har vi ett tjockare lager guld för att få det perfekt.

Vi har också ett väldigt, väldigt bra material i lurarna. Membranen i dem är gjorda av beryllium, en väldigt hård metall som gör att ljudet tillåts färdas fortare genom dem än med andra metaller. Vi har jobbat med riktiga experter med över 20 års erfarenhet och fått otroligt mycket positiv feedback på ljudet vilket var viktigt för oss från dag ett.

Kan du beskriva ljudupplevelsen man får av era hörlurar?

Det är en elegant ljudbild, det är inte för mycket bas så att det blir bullrigt. Där tycker vi att många aktörer har lite väl bullriga ljudbilder. Alla vi som jobbar med YNOIR gillar den mer eleganta upplevelsen och den känns rätt för vår produkt.

Hörlurarna finns i tre olika färger, berätta gärna lite hur ni kom fram till dessa?

Det var jättesvårt, vi höll på länge. När vi förstod att vi skulle använda oss av guld, vilket inte alls var givet från början, då var det självklart att vi skulle göra tre olika färger på guldet, rosé, vitt och guld samt att de skulle passa både män och kvinnor. Utifrån det så testade vi massor av olika tyger och matchade oss fram. Resultatet blev tre utföranden som i återspeglar tre av världens största modehus. Deep Blue med roséguld, Warm Orange med gult guld samt Cool Grey med vitt guld.

YNOIR har blivit internationellt uppmärksammade av stora magasin som Forbes och Monocle, hur jobbar ni för att etablera er utomlands?

Vi representeras av olika agenturer i olika marknader. ITB Worldwide som drivs av Emma Grede representerar oss i England där finns vi bland annat finns på Harvey Nichols. Vi är snart inne på norska, tyska och australiensiska marknaderna och planen är nu att ta fram en till produkt som kommer ner lite i pris och breddar målgruppen. Modellen vi har i dag är lyxig och kostar lite mer och det är inte alla som har råd med den. Idag har vi valt att synas i modebutiker men med den nya produkten satsar vi på att synas mer i techbutiker.

YNOIR säljs bland annat på en rad av Stockholms mest exklusiva hotell som Grand Hôtel, Scandic Haymarket och Hotel Diplomat och online på www.ynoir.com.