Lifestyle i samarbete med:
ylm_st_black_print_jpeg

 

 

 

Tänk dig att kunna spela på ett akustiskt piano av högsta kvalitet, med det där fantastiska ljudet som bara ett Yamahapiano erbjuder. Men att kunna göra det så att bara du kan höra, så att varken familjemedlemmar eller grannar störs. Det är det som Yamaha erbjuder med sitt världsrevolutionerande Silent™-system: Anslagskänsligheten och spelkänslan från pianomekaniken finns kvar, medan ljudet från en Yamaha konsertflygel strömmar ut från hörlurarna. Vill du så kan du komplettera med ytterligare Silent-instrument: Idag finns också Silentgitarrer och stråkinstrument och blåsinstrument i sortimentet.

Finns det något mer njutbart än att sätta sig ned vid ett riktigt välklingande piano och spela precis som du vill, med full kraft? Eller att ta upp den akustiska gitarren och börja spela, när du vill och var du vill? Under många år har just detta varit många musikälskares stora dröm – att kunna spela sitt akustiska instrument precis när man vill, utan att behöva åka till replokalen, utan att behöva vänta tills familjen är borta och utan att behöva oroa sig för att grannarna ska störas. Och nu är den där tiden där man var tvungen att vänta, vänta och åter vänta på att äntligen få spela är över. Det är Yamaha, världsledande på musikinstrument, audio och video och kända för sina fantastiska musikinstrument, som utvecklat ett helt nytt system för både musikintresserade privatpersoner och musikproffs – Silent™. Yamaha kallar själva sitt system för The Silent Revolution och det är precis vad det är för oss musikintresserade: Möjligheten att kunna spela på ett riktigt välklingande akustiskt kvalitetsinstrument, med precis den anslagskänslighet och spelkänsla som ett traditionellt akustiskt instrument har, men att kunna göra det helt ljudlöst utan att störa omgivningen, är en sann revolution.

   Silent Piano™ presenterades faktiskt på marknaden redan år 1993, berättar Thomas Sjölin på Yamaha när vi träffas på Yamaha Sverige för en intervju. Men sedan dess har mycket hänt, både med tekniken och med utbudet, fortsätter han.

– Den ursprungliga tanken var att erbjuda ett vackert akustiskt piano, byggt med den kunskap och kompetens som Yamaha har förvärvat under sin mer än 100 år långa historia. Sedan lade vi till vår marknadsledande Silent Piano™-teknik för att pianot skulle kunna spelas ljudlöst och bara höras genom hörlurar. När Silent-funktionen har aktiverats träffar hamrarna inte längre strängarna. Istället registrerar en ytterst sofistikerad sensor alla rörelser från tangenterna och skickar dem till en digital tonmodul. På det sättet kan du spela på ett riktigt akustiskt piano när som helst med hörlurar, dag som natt utan att störas eller störa andra. Dessutom har pianot många andra funktioner, som till exempel en serie förinstallerade ljud, att du kan spela in dig själv eller ansluta mobil utrustning och använda de allra senaste apparna.

   Silent Piano™ erbjuder en rad olika användningssätt och ett fantastiskt ljud. Du väljer mellan två system, SH och SG2 Silent: SH Silent-system™ är samplat från Yamahas nya fullstora konsertflygel CFX, medan SG2-modellen i Yamahas Silent Piano™-sortiment är utrustad med ljud samplat från Yamahas fullstora konsertflygel CFIIIS. När det gäller funktioner och teknik är möjligheterna är nära nog obegränsade: Du kan använda en mängd olika ljud och ekofunktioner, som stråkljud eller orgelljud, ansluta en iPad® eller en dator för att spela in dig själv på en extern enhet, lägga på andra instrument och/eller komp. Du kan också ansluta pianot till en HiFi-anläggning, mobil ljudutrustning, externa högtalare eller annan MIDI-produkt. Du kan spela själv eller hopkopplad med andra, i en klassisk orkester eller i ett rockband. Endast fantasin sätter gränserna och oavsett vad du väljer att göra så är grunden densamma: När du spelar Silent har du samma anslag och känsla som när du spelar akustiskt.

– Det är en nästan overklig känsla. Med SH-tekniken får du en fullständigt övertygande illusion av att sitta vid en konsertflygel även när du använder hörlurar. Många fantastiska ljud från andra instrument finns också installerade, samt en metronom och en transponeringsfunktion. Pianot har naturligtvis MIDI för expansivt ljud, och i ljudlöst läge kan klang och olika sorters ekon ställas in, säger Thomas Sjölin.

   Sedan det första Silent-pianot gjorde succé på marknaden på nittiotalet har alltså mycket hänt. Ljud, möjligheter, uppkoppling mot dator och iPad har tillkommit, men också fler instrument: Idag erbjuder Yamaha också gitarr och bas, fiol, cello och blåsinstrument med Silent™. Även digitaltrummor ingår i Silentkonceptet, med ett tystare ljud än många konkurrenters. Kunderna finns i alla kategorier, berättar Thomas.

Musikskolor och musikutbildningar är stora kunder inom SilentTM-konceptet. Musiksalarna på skolor och musikskolor behöver inte ljudisoleras utan varje elev inklusive läraren hör musiken i sina hörlurar.

Musikskolor och musikutbildningar är stora kunder inom Silent™-konceptet. Musiksalarna på skolor och musikskolor behöver inte ljudisoleras utan varje elev inklusive läraren hör musiken i sina hörlurar.

– Privatpersoner som vill ha möjlighet att spela utan att störa familjen är en stor grupp. Men många professionella musiker väljer också våra Silent-instrument. Yamaha är ju ett uppskattat och välkänt märke och vi har våra trogna ”fans”. Det handlar om yrkesmänniskor som vill ha riktigt bra instrument, som vill kunna spela tyst och som också ser alla de möjligheter som Silent™ erbjuder rent musikaliskt. Instrumenten är perfekta både på scen och i studio.

  Musikskolor och musikutbildningar av olika slag är också stora Silent™-kunder, fortsätter Thomas.

– Det finns många olika anledningar till det. Den första och kanske mest självklara anledningen är att det är otroligt praktiskt att kunna koppla ihop alla instrument och kunna spela tillsammans i en grupp utan att omgivningen störs det minsta. Med Silent™ behöver musiksalarna på skolor och musikskolor inte ljudisoleras – varje elev inklusive läraren hör istället musiken i sina hörlurar. Läraren kan vid behov vända sig till en enskild elev och undervisa enbart den genom hörlurar och mikrofon, utan att de andra hör.

 Sedan 1993, då det första Silent PianoTM från Yamaha lanserades, har mycket hänt. Idag finns också andra instrument inom SilentTM-systemet, som gitarr och bas, trummor, fiol, cello och blåsinstrument.

Sedan 1993, då det första Silent Piano™ från Yamaha lanserades, har mycket hänt. Idag finns också andra instrument inom Silent™-systemet, som gitarr och bas, trummor, fiol, cello och blåsinstrument.

   Den andra anledningen är kvaliteten på våra instrument. För den som lär sig spela piano, till exempel, är Yamahas Silent Piano™ det perfekta valet. Det bygger på det vackra akustiska pianot med den förstklassiga mekanik och respons som Yamaha har blivit världsberömt för. Yamaha har uppfunnit en modifierad flygelmekanik, Quick Escape™, som automatiskt optimerar hamrarnas avstånd till strängarna för både akustisk och tyst funktion. Det blir ett naturligt anslag på tangenterna och bibehållen respons med båda funktionerna.

   Det är roligt att så många kundgrupper hittar till Silent™ och till de möjligheterna som Silent-systemet erbjuder, tycker Thomas.

– Våra Silent™-instrument är fantastiska för alla som musicerar, oavsett om man ”bara” spelar lite hemma eller om man är professionell musiker eller musikproducent. Silent™ använder den nya tekniken på fantastiska och innovativa sätt men håller ändå fast vid Yamahas två grundläggande ben: Den stora och hantverksmässiga erfarenheten av att bygga instrument av olika slag, inte minst traditionella pianon och flyglar. Och så den stora respekten för den ursprungliga akustiska traditionen. Den vill vi värna om och ta med in i framtiden.

Läs mer på SE.YAMAHA.COM

The Silent Revolution

SILENT™ är instrumentet för dig som bor i lägenhet eller har instrumentet placerat i hemmet så att hela familjen hör dig spela. Ibland vill man öva i lugn och ro och ibland vill de som är i närheten ha lugn och ro. Med Silent™ behöver du inte kompromissa. Omvänt så kan Silent-tekniken användas på scenen där man kan använda tongeneratorn och Midi-funktionen för att styra andra instrument. En del kallar detta för Midi Grand. Oavsett vad man kallar det så låter det fantastiskt!

   Silent Piano™ är försett med en revolutionerande teknik. När du trycker ned tangenterna med silentfunktionen aktiverad ställer en stoppmekanism in sig och hindrar hamrarna från att träffa strängarna. Samtidigt som pianot är ljudlöst utåt registrerar optiska sensorer tangenternas rörelser och annan information och omvandlar dem till digital information med hjälp av en tongenerator. Digitalt samplat akustiskt ljud skickas sedan till stereohörlurar så att pianisten kan lyssna utan att någon annan hör.

Två ytterligare tekniker i samma instrument

Silent Piano™ har ända sedan lanseringen år 1993 uppmärksammats över hela världen. Men Yamaha nöjer sig inte utan vidareutvecklar ständigt sina traditionella pianon och flyglar – med stor respekt för den ursprungliga akustiska traditionen. Nu finns två ytterligare digitala tekniker för Yamahas fina akustiska Yamaha-instrument, transacoustic och disklavier.

Transacoustic är det nya tillskottet till instrumentfamiljen. Tänk dig att du vill kombinera fördelarna med det akustiska pianot och digitalpianot. Förutom att du kan spela i Silentläge, så kan du också utnyttja Silentmodulens många ljudalternativ direkt genom ditt piano. UTAN högtalare! Yamaha använder Transducer-teknik för att utnyttja pianots resonansbotten av trä som högtalare, det vill säga resonansbotten vibrerar så att instrumentet plötsligt kan låta som en Fender Rhodes, en stråkorkester eller en cembalo. Från tongeneratorn skickas den optimerade ljudsignalen till två omvandlare, som är förbundna med resonansbotten via en spole. Spolarna sätts i rörelse vilket får resonansbotten att börja vibrera så att du kan höra ljudet. Stallen som är fästa vid resonansbotten överför i sin tur vibrationer till strängarna så att dessa bringas i resonans.

Disklavier är det självspelande instrumentet som kan uppfatta alla rörelser från dina fingrar och fötter. Föreställ dig ett vanligt piano eller en vanlig flygel. Tänk dig sedan att man kan kombinera pianomusiken med en hel symfoniorkester, en jazzkvartett eller ett popband. Spela med eller luta dig tillbaka och njut av musiken. Disklavier används av hotell, restauranger, konservatorium och inspelningsstudior över hela världen.

Med hjälp av oberoende servomotorer kan tangenterna spela av sig själva. Pedalerna kan höja och sänka sig själva. Den inbyggda styrenheten ser till att man både kan spela av och spela in musik.

   Föreställ dig att du får besök av en konsertpianist och att du lyckas övertala denne att spela på din flygel. Om du trycker ”record” kommer du att i efterhand kunna njuta till pianistens musik, exakt som den blev spelad inklusive alla eventuella improvisationer. Omvänt är det också möjligt att spela upp färdig musik.

c1x-sh_a_0001_f

C1X SH är ett av Yamahas nya Silentpianon. Perfekt rikt och akustiskt ljud, försett med de senaste Silentmöjligheterna.

clp-565gpwh_a_0001_f

Ett Clavinova med storslagen design och ett storslaget ljud som trollbinder.

DTX760K_a_0001_f

Digitaltrumset som bland det tystaste på marknaden: Trumsetet ger en äkta trumupplevelse fast utan störande ljud för omgivningen! Högkvalitativa interna ljud, möjlighet att koppla in en dator, VST-kontroll.

y2

Silentviolinen SV 250 är utvecklad för att hålla en kvalitet för professionella musiker. Den väger bara 500 gram – samma vikt som en akustisk fiol – vilket för det lätt för musikanten att byta mellan Silent och traditionell fiol.

Med SilentTM kan man ha en ljudlös konsert hemma i vardagsrummet, med professionell ljudkvalitet.

Med Silent™ kan man ha en ljudlös konsert hemma i vardagsrummet, med professionell ljudkvalitet.

Ny_IMG_9612

Skönt med Silent-trummor hemma!

Yamahas pianon och flyglar är kända över hela världen. Nu finns många av dem som Silent PianoTM.

Yamahas pianon och flyglar är kända över hela världen. Nu finns många av dem som Silent Piano™.