Ett nytt svensk juvelmärke har sett dagens ljus: RARE Jewelry,  Nymans Ur 1851’s alldeles egna smyckevarumärke. Danielle Larsson är creative director och designer. Watches & Jewelry fick en pratstund.

Berätta lite om bakgrunden?

– Jag har varit intresserad av smycken så länge jag kan minnas. För ungefär åtta år sedan fick jag idén att själv skapa de smycken jag ville bära, men som jag inte kunde hitta på marknaden. Jag började designa smycken, och dessa är början till det som idag är Rare Jewelry.

Hur skulle du själv beskriva ditt märke? 

– Rare Jewelry står för exklusivitet med edge. Vi har flera kollektioner med lite olika typer av smycken, men det som binder varumärket samman är att oavsett om det handlar om en high jewelry-collier eller en armring med nitar och diamanter, är de alltid skapade med ett speciellt uttryck som är just ovanligt – ”rare ” helt enkelt.

– Det känns fantastiskt att kunna erbjuda varje kund en helt unik upplevelse; i och med att man själv kan få vara med att välja stenar och ibland även design på sitt smycke.

Var finner du inspiration?

– Överallt! Paxserien till exempel med dess upp och nedvända, prinsesslipade diamanter, är inspirerad av glaspyramiden framför Louvren i Paris. Och till de färgglada Sif-ringarna är det macarons som inspirerat.

Vilka material använder ni? 

– Endast ädelmetaller: rosé-, vit- och gult guld samt platina. Vad gäller stenarna använder vi  diamanter (i top wesselton-kvalitet och bättre) samt färgstenar som kunziter, topazer, rosenkvarts med flera.

Ni tillverkar alla smycken i Sverige?

– Det stämmer. Jag designar och ritar alla våra smycken, och de tillverkas på Östermalm i en ateljé av två fantastiskt duktiga guldsmeder samt tre diamantfattare.

Har du någon egen favorit bland dina skapelser?

– En svår fråga, men just nu är jag helt nykär i en serie som kommer inom kort, ”Nyx”. I den fattas diamanterna på ett unikt sätt utan synliga klor, vilket gör att de upplevs som att de svävar fritt.

Vilket är ditt bästa stylingknep när det gäller smycken? 

– Var inte rädd att bära exklusiva smycken till vardags! Jag tycker generellt att vi svenskor är för bra på att spara våra finaste smycken till galor och andra mycket speciella tillställningar. Det tycker jag är både tråkigt och synd, jag förespråkar att man ska använda dem mer till vardags. Jag älskar till exempel att bära mina Pax-armband,  en Sif-ring och ett par större diamant-hoops i öronen till ett par slitna jeans, en t-shirt av härlig kvalitet, en kavaj och ett par pumps eller sneakers. Våga blanda!

Kommer du ihåg ditt första smycke? 

– En guldring med 3 färgade stenar jag fick av mamma. Jag har kvar den än i dag.

Hur ser framtidsplanerna ut?

– Att fortsätta leverera smycken av högsta kvalitet och med egen och unik design. Min önskan är inte att följa smycketrenderna utan att skapa dem. Om tio år kommer Rare att vara ett väletablerat internationellt smyckes företag med mig som creative director.