AV ANDY ROUND

VI UNDERSÖKER DEN NYA TRENDEN I ATT INVESTERA I FOTOGRAFIER FÖR MILJONTALS DOLLAR.

När Gert Elfering var en kämpande student på 1980-talet brukade han stirra på fotografier till salu i fönstren hos Londons mest prestigefyllda gallerier.

– Jag hade inte råd med de bilder som jag ville ha, så jag brukade köpa böcker och affischer av mina favoriter, säger han. Jag blev så småningom en fotograf själv i Tyskland innan han gick över till TV. Det var mer lukrativt, gav fler möjligheter och jag kunde äntligen börja samla.

Och samla han gjorde. Från slutet av 1980-talet långt in på 1990-talet. Elfering köpte glamorösa fotografier av glamorösa kändisar som tagits av 1900-talets mest kända fotografer, från Norman Parkinson och David LaChapelle till Herb Ritts och Richard Avedon. – Jag tyckte inte om konst som kräver en förklaring, säger han. Jag ville ha en stor begriplig bild som talade till mig.

2005 sålde han 140 av sina fotografier för 7, 2 miljoner dollar och tre år senare auktionerades 135 bilder ut för 4, 3 miljoner dollar. – Jag köpte med mitt hjärta, men jag sålde min hjärna, skrattar han Det var fantastiskt att se hur auktionerna formade marknaden.

Försäljningen var arrangerad av Christie´s och auktionshusets chef för fotografier, Philippe Garner. – Ja, vi har sett en stor ökning av intresset för mediet under de senaste åren, bland annat på grund av den samtida konstmarknaden, säger Garner säger. Men kom ihåg att detta är en ung marknad som bara började på allvar för 40 år sedan.

Christie´s senaste rekordresultat för enskilda fotografer omfattar en Irving Penn-bild från 1948 (Cuzco Children) som såldes för 529 000 dollar, en Richard Prince (Untitled Cowboy) som såldes för 2, 8 miljoner dollar, Untitled Film Still av Cindy Sherman för 1, 9 miljoner dollar och en portfolio av bilder med infödda amerikanska indianer tagna av Edward Curtis som nyligen gick under klubban för 1,4 miljoner dollar.

– De högsta auktionspriserna för fotografier har uppnåtts under de senaste fyra åren, säger Simone Klein, Sotheby´s europeiska chef för fotografier. Under 2006 sålde vi The Pond Moonlight av Edward Steichens för 3 miljoner dollar. Det är fortfarande  världsrekord för ett fotografi.

Sotheby´s var det första av de internationella auktionshusen som började att börja sälja fotografier 1971 och sedan dess har man etablerat ett rykte för stora försäljningar. I april förra året totalt 14 nya världsrekord sattes på 12, 4 miljoner dollars försäljningen av Polaroid Collection. Höjdpunkterna var ett Andy Warhol självporträtt för 254 500 dollar och en Ansel Adams i väggmålnings-bildstorlek från Yellowstone National Park för 722 500 dollar.

Vad tillför sådant otroligt värde för ett fotografi?

  Konst, sällsynthet, mystik och marknadskrafterna, säger Klein. Jag kommer ihåg ett fotografi av en kvinna med ryggen mot kameran som togs av Eugène Atget 1925. För några år sen beräknade vi att vi skulle få 40 000 euro för bilden, men den såldes för 444 750 euro. Det var den mest häpnadsväckande historien i mitt auktions-liv, flinar Klien. På den tiden var det rätt att göra den värderingen, men det var en underbar konvergens av bra skick, bra härkomst och stor sällsynthet. Det var rekord för ett Atget-foto.

Auktionsresultaten är imponerande men jämfört med konstmarknaden är fotona ändå rimligt åtkomliga, särskilt när man betänker hur många fler miljoner dollar du måste betala för en Monet.

Så är fotografi ett investeringsområdet som lovar enorm avkastning i framtiden? Garner är försiktig.  Om du köper en ansenlig mängd verk i bra skick av en betydande fotograf, kommer du inte att misslyckas. Men du ska köpa eftersom du brinner för ämnet.

Elfering är ett levande exempel på denna filosofi.

– Varför skulle du ha någon som en konstförsäljare eller varför skulle ett galleri berätta vad du ska sätta på dina väggar för att du ska tjäna pengar på det? Det verkar konstigt för mig som att köpa med så många dollartecken i ögonen så att du inte kan se bilden för vad den egentligen är.

Under sina glansdagar, när han byggde upp sin samling, gick Elfering på sin instinkt och vägrade att lyssna på kritiker som beskrev hans kärlek till hög-glansiga konceptfotograferier som ytlig. Idag är det stor efterfrågan på verk av Helmut Newton.

– Det var annorlunda då, säger han. Jag kunde tillbringa en hel dag med Helmut och han kunde lämna en låda med fotografier på bordet och säga, ”Ta en titt”. Vi kunde prata en hel eftermiddag, diskutera priser och jag köpte det som jag gillade. Nu finns det agenter, återförsäljare och gallerier… för många människor inblandade.

Men var ska man börja om man nu vill börja samla?

Klein rekommenderar att man börjar med ett ämne, en period, en fotograf eller koncept som du älskar och sedan ta det därifrån. Mode förändras, trender kommer och går.

– Just nu verkar det finnas ett växande intresse för indiska fotografier, säger han. Nyligen var kinesiskt fotografi mycket hippt. Utbudet av fotografier är verkligen enormt trots att det bara går tillbaka till 1800-talet. Människor samlar samtida verk, bilder av anonyma amatörer, det finns en marknad för bil- bilder, porträtt eller modefotografi. Konst är känslomässigt. Det är vad som berör dig.

Att starta sin egen samling kräver viss grad av engagemang och, om du gillar samtida verk, en hel del utrymme. Du behöver spendera tid för att lära dig ämnet och upptäcka vad du verkligen vill. Hitta ett tema, njut, fördjupa dig i ämnet, ingen kan omedelbart bli en expert. så prata med folk som har detta intresse, tala till återförsäljare, delta i auktioner och besök museer.